Kına Gecesi Nasıl Olmalıdır ?
Kına gecesi..
Bir etkinliği tanımlamak için bir mırıldanma yeter: ” Yüksek yüksek tepeler …” Evet kına gecesi düğünlerimizin vazgeçilmezi. Aile ile vedanın başladığını gösterir. Eğlence ile hüznün bir arada olduğu bir etkinlik.
Kına yakmak eski geleneklerimizden gelir. Amaç sevgili olanları ifade etmek. Nazardan ve kötülüklerden saklamak. Kına sadece geline değil misafirlere de yakılarak sevginin şahitliği de yapılmış oluyor.
Günümüzde geleneksellikten biraz uzak da olsa hala çok ilgi gören bir etkinliktir. Kız tarafından organize edilen bu gece müsait ise kız evinde değil ise dış mekanlarda yapılır. Genelde düğün davetiyesinde kına gecesinin yapılacağı mekan ve tarih de bildirilir. Bu da düğüne davetli olanların tümü ayrıca kına gecesine de davetli olduklarını gösterir. Mekanın yetersiz olduğu taktirde düğün davetiyesinde kına gecesinden bahsedilmemesi daha doğru olacaktır. Kına gecesine gelin ve damadın bayan akrabaları ve arkadaşları katılırlar. Kına günü kız evine düğünün başladığını göstermek için bayrak asılır. Gelinin evine bir gün öncesinden erkek tarafından temin edilen kına ve çerezler gönderilir. Kız tarafından hazırlanan kına helvası ve tatlılar misafirlere ikram edilir.
Gelin kına gecesine seçtiği bir kıyafet ile gelse de gecenin olmazsa olmazı “bindallı” kıyafetidir ve başını örtmesi için kırmızı örtü kullanılır. Mekanın ortasında gelinin oturacağı süslenmiş koltuk konulur.
Ve merasim başlar. Kına boşanmamış ve mutlu evliliği olan bir kadın tarafından bakır bir kap içinde hazırlanır. Bereketi simgeleyen kınanın içine bozuk para konulur. Kına tepsisi mumlarla süslenir. En önde gelinin yakın bir arkadaşı kına tepsisiyle sonra gelin ve arkasından ellerinde mumlarla genç kızlar boş koltuğun etrafında dönerek o meşhur türküyü söylerler: ” Yüksek yüksek tepelere …” Daha sonra gelin kendisi için hazırlanmış ve süslenmiş koltuğa oturur. Bu tören esnasında gelini ağlatmak lazım. Ağlamayan gelin için de “ Amma da hevesliymiş evlenmeye” diye söylenir :))))
Kına yakılırken gelinin avucunu açması için küçük altın konulur. Gelinin avucuna açmasıyla kına yakılır, gelinin elleri tülbent ile sarılır ve eldiven giydirilir. Kına yakıldıktan sonra gelinin başındaki kırmızı örtü açılır. Bu arada misafirlerin ellerine de kına yakılır. Şanslı birine isabet edecek olan kınanın içindeki para ayrıca açılacak kısmeti de simgeler. Ağlamış olan gelin, kınalı misafirler, cümbür cemaat eğlenceğe devam ederler. Gecenin sonunda hatıra olarak kız tarafından hazırlanan hediyeler dağıtılır.
Gece boyunca yemek ikramı olmasa da misafirlere atıştırmalıklar sunulur.Olmazsa olmazı şerbet ikramıdır.
Mis organizasyon olarak kına organizasyonda iddialıyız. İster evinizde, ister farklı ortamlarda: mekan temini, süsleme, bayan dj, fotograf çekimi, ışık gösterisi, folklor ekibi, hediyeler, ikramlar ve ihtiyaç duyulduğu her anda kına gecelerinde birlikte olmayı arzuluyoruz.
İlgili